Η πτώση άκρου ποδιού είναι μια κατάσταση κατά την οποία το μπροστινό μέρος του ποδιού δεν μπορεί να σηκωθεί λόγω αδύναμων ή παράλυτων μυών. Μπορεί να συμβεί προσωρινά ή μόνιμα και είναι μια κοινή παρενέργεια ιατρικών καταστάσεων όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού, η σκλήρυνση κατά πλάκας ή ο διαβήτης.
Η κανονική δραστηριότητα μπορεί να είναι πολύ δύσκολη για κάποιον που πάσχει από πτώση άκρου ποδιού. Η ζωή με πτώση άκρου ποδιού έχει ψυχολογικό κόστος, ειδικά κατά την περίοδο προσαρμογής σε αυτή τη νέα κατάσταση. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική θεραπεία το συντομότερο μόλις αρχίσετε να διαπιστώνετε σημάδια της πάθησης, ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες ανάρρωσης. Ωστόσο, ακόμη και με ιατρική βοήθεια, πολλοί ασθενείς συχνά αναρωτιούνται πώς θα επηρεαστεί η ικανότητά τους να περπατούν.
Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητα βάδισης στους πάσχοντες από πτώση άκρου ποδός, για παράδειγμα, η συχνότητα της άσκησης που κάνει κανείς, ή ο τύπος του νάρθηκα που χρησιμοποιεί. Παρακάτω απαντάμε σε μερικές συχνές ερωτήσεις για την πτώση άκρου ποδός.
1. Μπορώ να περπατάω εάν πάσχω από πτώση άκρου ποδιού;
Με δυο λέξεις, ναι, μπορείτε! Το περπάτημα με πτώση ποδιού είναι απολύτως εφικτό εάν έχετε την κατάλληλη συσκευή για να σας βοηθήσει. Βεβαίως, η ικανότητα βάδισης δεν αποκαθίσταται σε μια νύχτα. Γι’αυτό συστήνεται να χρησιμοποιείτε έναν νάρθηκα στήριξης ή μια άρθρωση αστραγάλου-ποδιού (AFO) για να σταθεροποιήσετε το πόδι και τον αστράγαλό σας, ώστε να μπορείτε να μετακινείστε με ασφάλεια.
Ο θεράπων ιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια από τις πολλές επιλογές που υπάρχουν διαθέσιμες στην αγορά. Μία από τις πιο συχνά προτεινόμενες λύσεις είναι το παραδοσιακό AFO που φοριέται μέσα στο παπούτσι. Συνήθως κατασκευάζεται από σκληρό πλαστικό και είναι άκαμπτο για να κρατά το πόδι και τον αστράγαλο στη θέση τους.
Αν και τα AFO είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για το περπάτημα, ορισμένοι πάσχοντες προτιμούν να χρησιμοποιούν έναν πιο άνετο νάρθηκα στήριξης που να φοριέται έξω από το παπούτσι, όπως είναι το SaeboStep. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να επιλέξετε την καλύτερη συσκευή για εσάς.
2. Είναι σημαντική η άσκηση εάν πάσχω από πτώση άκρου ποδός;
Ο καλύτερος τρόπος για να δυναμώσετε το πόδι σας για να περπατάτε καλύτερα με πτώση ποδιού είναι η καθημερινή άσκηση. Ακριβώς όπως κάθε άλλος μυς, είναι σημαντικό να κάνετε επαναλαμβανόμενη άσκηση εάν θέλετε να δείτε τους μύες των ποδιών σας να δυναμώνουν.
Η επαναλαμβανόμενη άσκηση μπορεί να είναι δύσκολη στην αρχή, αλλά με τον καιρό θα δείτε τη διαφορά τόσο στα πόδια σας όσο και στην ικανότητά σας να περπατάτε. Το καλύτερο είναι ότι υπάρχουν πολλές ασκήσεις για πτώση ποδιών που μπορείτε να κάνετε στην άνεση του σπιτιού σας.
3. Πώς θα νιώθω το βάδισμα όταν πάσχω από πτώση ποδός;
Χωρίς τη βοήθεια AFO ή άλλου ορθωτικού, τα δάχτυλά σας θα σύρονται κατά μήκος του εδάφους όταν περπατάτε. Πολλοί ασθενείς με πτώση ποδός αναγκάζονται να σηκώνουν το γόνατό τους ψηλότερα από το κανονικό ή να κάνουν μια κυκλική κίνηση με το ισχίο τους για να αντισταθμίσουν την πτώση των δαχτύλων. Μερικοί πάσχοντες μπορεί να μην είναι σε θέση να διατηρήσουν την ισορροπία τους αρκετά ώστε να περπατήσουν μεγάλη απόσταση.
Τα AFO τοποθετούνται μέσα στο παπούτσι και κάτω από το πόδι, εμποδίζοντας τα δάχτυλα να σύρονται. Το SaeboStep εφαρμόζεται γύρω από τον αστράγαλο και έχει ισχυρά κορδόνια που συνδέονται στις οπές των παπουτσιών, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να σφίξουν για να ανασηκώσουν τα δάχτυλα των ποδιών στο περπάτημα.
Η χρήση ορθωτικού σας βοηθά να περπατάτε πιο άνετα και αποτελεσματικά, με βελτιωμένη ισορροπία και κινητικότητα.
4. Θα μπορέσω ποτέ να τρέξω ξανά με πτώση του ποδιού;
Το τρέξιμο είναι δυνατό να επιτευχθεί με πτώση ποδιού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θα συμβεί αμέσως αφού κατακτήσετε ξανά το περπάτημα. Θα απαιτηθεί αρκετή άσκηση για να αποκατασταθεί η ικανότητά σας να τρέχετε.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η ορθωτική συσκευή που θα επιλέξετε για τη διαχείριση της πάθησης μπορεί να είναι περιοριστική όταν πρόκειται για τρέξιμο. Η άκαμπτη σχεδίαση των AFO μπορεί μερικές φορές να εμποδίσει τους πάσχοντες να επιστρέψουν σε έναν ενεργό καθημερινό τρόπο ζωής.
Το SaeboStep επιτρέπει στο πόδι και στον αστράγαλό σας να κινούνται πιο ελεύθερα ενώ σηκώνετε τα δάχτυλα των ποδιών προς τα πάνω, και μπορεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά να αποκαταστήσετε την ικανότητά σας να τρέχετε. Πάντως, αν έχετε κίνητρο και κάνετε συστηματική προπόνηση, είναι δυνατή η αποκατάσταση του τρεξίματος ενώ έχετε διαγνωσθεί με πτώση άκρου ποδιού.
5. Μπορώ να κάνω πεζοπορία με πτώση ποδός;
Όπως ισχύει για το τρέξιμο, χρειάζεται μια σταθερή ρουτίνα άσκησης πριν επιχειρήσετε να κάνετε πεζοπορία με πτώση ποδιού. Είναι επίσης σημαντικό να εξασκήσετε τη δύναμη και την ισορροπία των ποδιών σας πριν πάρετε τα μονοπάτια. Το περπάτημα σε ομοιόμορφο έδαφος είναι δύσκολο από μόνο του, πόσο μάλλον το περπάτημα σε ανομοιογενές ή βραχώδες έδαφος. Εάν όμως η πεζοπορία είναι σημαντική για εσάς, με ισχυρό κίνητρο και πολλή άσκηση μπορείτε σίγουρα να κάνετε πεζοπορία με πτώση άκρου ποδός.
6. Τι μπορώ να κάνω για να περπατάω καλύτερα με αμφίπλευρη πτώση άκρου ποδός;
Εάν αντιμετωπίζετε αμφίπλευρη πτώση άκρου ποδός (πτώση άκρου και στα δύο πόδια), τότε ισχύουν οι ίδιες συμβουλές που περιγράφονται παραπάνω, αλλά θα πρέπει να εστιάζετε εξίσου και στα δύο πόδια. Βεβαιωθείτε ότι δίνετε προσοχή στην άσκηση και των δύο ποδιών με τον ίδιο αριθμό επαναλήψεων και ίδια διάρκεια.
Και ναι, μπορείτε να φορέσετε AFO SaeboStep και στα δύο πόδια. Στην αμφίπλευρη πτώση ποδός, η διατήρηση της ισορροπίας σας είναι κρίσιμη για την ασφάλειά σας. Φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με το ποιες συσκευές ρά θα είναι οι πιο άνετες ενώ θα σας κρατούν σταθερούς.
7. Θα μπορέσω ποτέ να περπατήσω ξανά με ασφάλεια και χωρίς βοήθεια;
Κανένας γιατρός δεν μπορεί να εγγυηθεί υπεύθυνα πλήρη ανάρρωση, όμως η δύναμη της άσκησης και της νευροπλαστικότητας (για να το πούμε απλά, η «επανακαλωδίωση» του εγκεφάλου μέσω της εξάσκησης και της φυσιοθεραπείας) επιτρέπει στους πάσχοντες να κάνουν εκπληκτική πρόοδο. Η έρευνα είναι σίγουρα στο πλευρό του νευρολογικού ασθενούς που είναι πρόθυμος να εργαστεί και να αφιερώσει χρόνο και προσπάθεια για την ανάρρωσή του.
Η αποκατάσταση της ικανότητας βάδισης είναι μια σταδιακή διαδικασία που απαιτεί αφοσίωση σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άσκησης στο σπίτι. Είναι επίσης κρίσιμο να βρείτε το σωστό ορθωτικό στήριγμα που να ταιριάζει στις ανάγκες σας και να σας βοηθά να περπατάτε άνετα όλη την ημέρα. Όσο περισσότερο εξασκείτε την κίνηση του ποδιού σας και τη διατήρηση της ισορροπίας σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να επιτύχετε κάθε ορόσημο, όπως τρέξιμο ή πεζοπορία!
Όπως πάντα, σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν επιλέξετε ορθωτική συσκευή και πριν κάνετε ασκήσεις μόνοι σας στο σπίτι. Είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τις δικές σας συνθήκες πτώσης άκρου ποδός και σε συνεργασία με τον γιατρό σας να καταρτίσετε ένα σχέδιο αποκατάστασης που θα σας βοηθήσει να περπατήσετε με ασφάλεια ξανά.
ΠΗΓΗ: https://www.saebo.com/