logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Όταν το τεχνητό σου μέλος εφαρμόζει σωστά, τότε τείνεις να το «ξεχνάς» όταν το χρησιμοποιείς. Εξάλλου αυτός είναι ο σκοπός, να είναι τόσο άνετο που θα σου επιτρέπει να κάνεις τις καθημερινές σου δραστηριότητες χωρίς πόνο και χωρίς δυσκολία.

Όταν αρχίζεις να χρησιμοποιείς ένα νέο προσθετικό, χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής μέχρι, σε συνεργασία με τον προσθετικό σου, να βρείτε τις κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε να το χρησιμοποιείς απρόσκοπτα.

Όμως στην πορεία το σώμα σου, το κολόβωμά σου, οι δραστηριότητές σου αλλάζουν. Αυτό σημαίνει πως μια περιοδική επίσκεψη στον προσθετικό σου συμβάλει στο να είναι το προσθετικό σου πάντα σωστά ρυθμισμένο, ότι η προσθετική σου θήκη εφαρμόζει σωστά στο κολόβωμά σου και ότι τα μηχανικά μέρη του λειτουργούν σωστά.

Ένα προσθετικό μέλος που δεν εφαρμόζει σωστά μπορεί να δημιουργήσει ερεθισμούς, τοπικά έλκη και, στη χειρότερη περίπτωση, μολύνσεις.

Πότε λοιπόν πρέπει να επισκεφτείς τον προσθετικό σου για ένα «σέρβις» του τεχνητού σου άκρου;

Ενδείξεις πως το τεχνητό σου μέλος χρειάζεται σέρβις

Φυσική φθορά / Ορατές φθορές

Τα προσθετικά άκρα δεν διαρκούν για πάντα. Ειδικά όταν χρησιμοποιούνται καθημερινά, με την ίδια ένταση που χρησιμοποιείται και το βιολογικό άκρο, θα υποστούν φυσιολογικές φθορές.

Συνήθως, το μέσο τεχνητό μέλος και τα εξαρτήματά του αποδίδουν βέλτιστα για 2-4 έτη πριν χρειαστούν κάποια σημαντική επισκευή ή και αντικατάσταση. Αν και δεν υπάρχει γενικός κανόνας για τη διάρκεια ζωής ενός τεχνητού μέλους, συνήθως τα μεγαλύτερα (ολόκληρος βραχίωνας, ολόκληρο πόδι) είναι πιο ευαίσθητα στη φθορά.

Αν διακρίνεις ρωγμές, If you notice cracks, αλλοιώσεις στο σχήμα, ή άλλες παραμορφώσεις στο τεχνητό σου μέλος, τότε είναι επείγον να επισκεφτείς τον προσθετικό σου. Όσο πιο νωρίς επιδιορθωθεί το πρόβλημα, τόσο μικρότερο κίνδυνο ερεθισμών και τραυματισμών αντιμετωπίζεις.

Αλλαγή στο βάρος σου

Αν κάνεις δίαιτα και χάσεις σημαντικό βάρος ή αντίθετα αν πάρεις απότομα βάρος, το κολόβωμά σου μπορεί να αλλάξει διαστάσεις. Επίσης, αλλάζει το βάρος που ρίχνεις στο τεχνητό σου μέλος όταν βαδίζεις ή στέκεσαι, και γενικά η κατανομή βάρους όταν κινείσαι.

Με την αλλαγή βάρους, μπορεί να αρχίσεις να αισθάνεσαι διαφορά στην εφαρμογή της προσθετικής σου θήκης. Μπορεί να σε σφίγγει ή να είναι πολύ χαλαρή. Αν και η εφαρμογή έτσι κι αλλιώς δεν είναι η ίδια σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αν διαπιστώσεις πως κάποια αλλαγή είναι πιο μόνιμη, τότε έχει έρθει η ώρα για μια νέα προσαρμογή με τον προσθετικό σου.

Αλλαγή στα επίπεδα δραστηριότητας

Κατά την εφαρμογή και προσαρμογή του τεχνητού σου μέλους, ο προσθετικός σου λαμβάνει υπόψη το επίπεδο καθημερινής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, αν κινείσαι όλη τη μέρα κι έχεις έντονη δραστηριότητα, είναι πολύ πιο πιθανό να πρηστεί το κολόβωμα του ποδιού σου προς το τέλος της ημέρας λόγω της κυκλοφορίας του αίματος και της πίεσης. Αντίθετα, το κολόβωμα του χεριού δεν επηρεάζεται τόσο πολύ από τα επίπεδα δραστηριότητας. Αν έχεις τεχνητό κάτω άκρο και η μέρα σου είναι γενικά δραστήρια, ο προσθετικός σου θα ελέγξει το σύστημα αναρτήσεων του της συσκευής σου και θα βεβαιωθεί πως όλα τα υλικά του βρίσκονται σε καλή κατάσταση και είναι αντοχής.

Δερματικοί ερεθισμοί

Ίσως η πιο συνηθισμένη ένδειξη κακής εφαρμογής του τεχνητού σου μέλους είναι η εμφάνιση ερεθισμών στην επιδερμίδα του κολοβώματος. Φυσικά, η καθημερινή χρήση του τεχνητού σου μέλους μπορεί να δημιουργεί μικροερεθισμούς. Αν όμως ξαφνικά εμφανίζεις κοκκινίλες, μελανιές, πληγ και φουσκάλες, η επίσκεψη στον προσθετικό σου είναι επιβεβλημένη.

Αν η θήκη σου είναι πολύ σφιχτή ή αντίθετα πολύ χαλαρή, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσεις ασυνήθιστους ερεθισμούς στην επιδερμίδα του κολοβώματος. Αν δεν αλλάξεις εφαρμογή, μακροπρόθεσμα ακόμη και μικροί ερεθισμοί μπορεί να καταλήξουν σε μόλυνση και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πόνος και έλλειψη άνεσης

Αν αρχίσεις να αισθάνεσαι πόνο στο κολόβωμα ή στους γύρω μυς, ή αν το τεχνητό σου μέλος δεν είναι πια άνετο στη χρήση και περιμένεις πώς και πώς να έρθει η ώρα να το βγάλεις, σημαίνει πως κάτι έχει αλλάξει στην εφαρμογή του.

Μην παρατείνεις το βάσανο αναβάλλοντας την επίσκεψη στον προσθετικό. Δεν είναι θέμα σκληραγώγησης ή υπομονής. Ο σκοπός του τεχνητού σου μέλους είναι να κάνει τη ζωή σου καλύτερη, όχι πιο βασανιστική.

Τι μπορεί να κάνει ο προσθετικός για τα παραπάνω;

Η διαδικασία για προσαρμογή και ρύθμιση του προσθετικού σου είναι παρόμοια με αυτή των πρώτων ραντεβού σου για τη δημιουργία του προσθετικού σου μέλους.

Θα πρέπει πρώτα να συζητήσετε και να εξηγήσεις στον προσθετικό σου τι έχει αλλάξει στη ζωή σου που μπορεί να έχει επηρεάσει το τεχνητό σου μέλος. Δώσε λεπτομέρειες και περιέγραψε όσο καλύτερα μπορείς τον πόνο, τον ερεθισμό ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα σε ενοχλεί. Εξήγησε αν η εφαρμογή της θήκης είναι χαλαρή, σφιχτή και πώς τη νιώθεις ακριβώς, και δείξε μελανιές ή ερεθισμούς που σου έχει δημιουργήσει.

Όσο περισσότερες πληροφορίες δώσεις στον προσθετικό σου, τόσο καλύτερα θα σε βοηθήσει. Μπορεί να είναι απλά θέμα ρυθμίσεων της συσκευής σου, ή να χρειάζεται επισκευή ή και αλλαγή εξαρτημάτων της. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είσαι έτοιμος να αποχωριστείς το τεχνητό σου μέλος για κάποιες μέρες, οπότε τίθενται και πρακτικά θέματα (μετακίνηση και δραστηριότητα εκείνες τις μέρες) που θα πρέπει να ρυθμίσεις.

Μην αφήνεις λοιπόν το σέρβις του προσθετικού σου άκρου για την τελευταία στιγμή. Ειδικά αν έχεις μπροστά σου ένα ταξίδι, μια ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο, διακοπές, αργίες κλπ, φρόντισε να κλείσεις έγκαιρα το ραντεβού σου με τον προσθετικό σου, ώστε κανένα πρόβλημα να μην χαλάσει το πρόγραμμά σου.