logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Η 6η Δεκεμβρίου είναι χαραγμένη στο μυαλό της Macy Lehrer ως η επέτειος της ημέρας που πήρε πίσω τη ζωή της. Ήταν η μέρα που η έφηβη έβγαλε οριστικά τον κηδεμόνα σκολίωσης που φορούσε για σχεδόν τρία χρόνια για να διορθώσει τη σκολίωση, μια καμπυλότητα στη σπονδυλική στήλη της.

«Το να φοράω κηδεμόνα για τόσο καιρό είχε τις προκλήσεις του, αλλά αν έπρεπε να επιλέξω ξανά, θα έκανα ακριβώς το ίδιο», λέει η Macy.

Η Macy μοιράζεται την ιστορία της για να εμπνεύσει άλλα κορίτσια που έχουν διαγνωστεί με σκολίωση στην προεφηβεία. Θέλει να ξέρουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Η συμβουλή της είναι «απλώς πάρτε τα πράγματα εβδομάδα με την εβδομάδα και επικεντρωθείτε σε κάτι που σας αρέσει να κάνετε, μέχρι να περάσει κι αυτό».

Διάγνωση σκολίωσης

Κατά τη διάρκεια του ετήσιου ιατρικού ελέγχου της Macy στην έκτη δημοτικού, ο παιδίατρός της παρατήρησε ασυμμετρία στην πλάτη της, όταν η Macy έγειρε μπροστά. Η ακτινογραφία έδειξε μια καμπυλότητα στη σπονδυλική της στήλη. Η μητέρα της Macy είναι ιατρική διευθύντρια του Προγράμματος Αθλητιατρικής στο Stanford Medicine Children’s Health. Η ειδικότητά της δεν είναι η σκολίωση, οπότε όταν χρειάστηκε να φροντίσει την Macy, πήρε τον ρόλο της υποστηρικτικής μαμάς, όχι του γιατρού.

Η σκολίωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία η σπονδυλική στήλη καμπυλώνεται από τη μία πλευρά στην άλλη, έτσι ώστε να μοιάζει περισσότερο με S ή με C παρά με ευθεία γραμμή. Συχνά η διάγνωση γίνεται στην πρώιμη εφηβεία. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει αυξανόμενη παραμόρφωση, που στις χειρότερες περιπτώσεις προκαλεί πόνο και μπορεί να βλάψει την καρδιά και τους πνεύμονες.

Η σκολίωση είναι πιο συχνή σε κορίτσια ηλικίας 10 έως 16 ετών. Η Macy άρχισε να φορά τον κηδεμόνα της ακριβώς πριν ξεκινήσει την πρώτη γυμνασίου, μια δύσκολη ηλικία για ένα κορίτσι που μπαίνει στην εφηβεία. Η αίσθηση πως ήταν «διαφορετική» επειδή φορούσε καθημερινά κηδεμόνα σκολίωσης της ήταν δυσάρεστη. Ωστόσο η Macy δεν απέφυγε ποτέ να φορέσει τον κηδεμόνα της, τον οποίο έβλεπε σαν ένα “εισιτήριο” για μια μελλοντική ζωή χωρίς σκολίωση.

Επιλέγοντας θεραπευτική αντιμετώπιση της σκολίωσης

Τα παιδιά με ήπια σκολίωση που έχουν καμπυλότητα μικρότερη από 25 μοιρών, συχνά απλώς παρακολουθούνται και ελέγχονται καθώς μεγαλώνουν. Όταν ο σκελετός τους σταματά να αναπτύσσεται χωρίς περαιτέρω καμπυλότητα, δεν χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία. Ωστόσο, η σκολίωση της Macy εμπίπτει στη μεσαία κατηγορία, με καμπύλη μεταξύ 25 και 45 μοιρών. Έτσι αποφασίστηκε η Macy να φορά καθημερινά κηδεμόνα σκολίωσης και να κάνει φυσιοθεραπεία για να βελτιώσει τη δύναμη, την κινητικότητα και τη στάση του σώματος.

Όταν η καμπύλη είναι μεγαλύτερη από 45 μοίρες, η σκολίωση θεωρείται σοβαρή και συχνά συνιστάται χειρουργική επέμβαση σπονδυλοδεσίας.

Η Macy και η μητέρα της ήλπιζαν να αποφύγουν τη χειρουργική επέμβαση, γι’ αυτό δέχτηκαν με αισιοδοξία τη χρήση του κηδεμόνα. Ο κηδεμόνας σπρώχνει το πάνω και το κάτω μέρος της καμπύλης S της σπονδυλικής στήλης, κρατώντας τη σπονδυλική στήλη πιο ίσια και ενθαρρύνοντάς την να αναπτυχθεί πιο ίσια.

Παίζοντας ποδόσφαιρο καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας της σκολίωσης

Βασικό κίνητρο που οδήγηση τη Macy να χρησιμοποιεί τον κηδεμόνα της πιστά αντί να εξετάσει το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης στην πλάτη ήταν η επιθυμία της να διατηρήσει την πλήρη κινητικότητά της για να μπορεί να παίζει ποδόσφαιρο.

Πράγματι, η χειρουργική επέμβαση κατά της σκολίωσης έχει πολύ καλά αποτελέσματα, ωστόσο αφαιρεί την κίνηση στο τμήμα της σπονδυλικής στήλης όπου εμφανίζεται η καμπύλη. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι έφηβοι δεν μπορούν να κάνουν όλα τα αθλήματα, κάτι που μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή τους.

Για να είναι αποτελεσματικός στη διόρθωση της καμπύλης της σπονδυλικής στήλης, ο κηδεμόνας πρέπει να φοριέται τουλάχιστον 18 ώρες την ημέρα—αυτό σημαίνει κάθε λεπτό, εκτός από εκείνες που αφιερώνεται στο ντους ή στον αθλητισμό.

Στην αρχή, το να παίζει ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια της θεραπείας φαινόταν εφικτό για τη Macy, αλλά όσο προχωρούσε ο καιρός γινόταν όλο και πιο δύσκολο.

«Δεν χρησιμοποιούσα όλους τους μύες μου λόγω του κηδεμόνα, έτσι γινόμουν όλο και πιο αδύναμη. Και είχα πόνο στην πλάτη ενώ έπαιζα», λέει η Macy. Έτσι έμενε πίσω από τους συμπαίκτες της και λαχάνιαζε πιο εύκολα. Καθώς ψήλωνε, η ανάπτυξη έκανε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Μπορεί να είναι δύσκολο για τους αθλητές να αθλούνται με κηδεμόνα. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να χάσουν την ευλυγισία και τη δύναμη των μυών του πυρήνα τους επειδή το σώμα τους διατηρείται σε άκαμπτη και άκαμπτη θέση στον κηδεμόνα.

Ωστόσο, η Macy δεν τα παράτησε ποτέ.

«Ένιωθα άβολα. Ένιωθα σαν βάρος για την ομάδα μου. Ήμουν πολύ πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη ομάδα. Αλλά είπα στον εαυτό μου πως θα συνεχίσω. Τελικά είμαι περήφανη για τον εαυτό μου που τα κατάφερα», προσθέτει η Macy.

Η σκολίωση στον αθλητισμό δεν είναι σαν να έχεις έναν τραυματισμό που όλοι γνωρίζουν. Επειδή φοράς τον κηδεμόνα διαρκώς, κάποια στιγμή οι συμπαίκτες ξεχνούν ότι κουβαλάς ένα βάρος παραπάνω και μπορεί να υποθέσουν ότι απλώς δεν είσαι καλός παίκτης.

Ευθεία συζήτηση για το πώς είναι να φοράς κηδεμόνα σκολίωσης

Η χρήση του κηδεμόνα δεν ήταν πρόκληση μόνο για την ποδοσφαιρική επίδοση, αλλά απαιτούσε γενικά καθημερινή επιμονή και πειθαρχία. Η Macy δεν υποτιμά τις δυσκολίες του να ζεις με κηδεμόνα σκολίωσης.

«Πολλά μικρά πράγματα με ενοχλούσαν», λέει. Υπήρχαν οι μελανιές και ο πόνος στο σημείο που ο κηδεμόνας πίεζε το σώμα της ενώ κοιμόταν. Έπρεπε να περιορίσει την γκαρνταρόμπα της σε συγκεκριμένα ρούχα που ταιριάζουν πάνω από τον κηδεμόνα. Επιπλέον, δεν μπορούσε να φάει ό,τι ήθελε επειδή ο κηδεμόνας της προκαλούσε καούρες. Παρ’ όλα αυτά, εκείνη εστίασε στον στόχο – ένα σώμα με πλήρη κινητικότητα και ευελιξία.

Η επιμονή της απέδωσε καρπούς. Η Macy κέρδισε μια θέση στην ομάδα ποδοσφαίρου στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) για το φθινόπωρο του 2023!

 

Ο ρόλος της φυσιοθεραπείας

Η Macy ακολούθησε έναν ειδικό τύπο φυσιοθεραπείας, τη μέθοδο Schroth, μια καινοτόμο προσέγγιση που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη δύναμη, τη συμμετρία της στάσης και την ποιότητα ζωής, ενώ μειώνει τον βαθμό της καμπύλης σκολίωσης.

Οι ασκήσεις Schroth εξατομικεύονται ανάλογα με την καμπύλη κάθε ατόμου. Τους βοηθούν να κάνουν ό,τι κάνει ο κηδεμόνας χρησιμοποιώντας τους δικούς τους μύες. Κατά τη διάρκεια της φυσιοθεραπείας, οι έφηβοι μαθαίνουν ασκήσεις για τη στήριξη μιας ευθείας σπονδυλικής στήλης, τις οποίες κάνουν στην κλινική και στο σπίτι. Ο φυσιοθεραπευτής της Macy την έμαθε επίσης να κρατά τον κορμό της σε καλή θέση για να παίζει ποδόσφαιρο.

«Ο φυσιοθεραπευτής της Macy πιστεύει πως, εκτός και αν η σκολίωση τους είναι πολύ σοβαρή, οι έφηβοι μπορούν να κάνουν σχεδόν ό,τι θέλουν φορώντας τον κηδεμόνα τους. Έχει βοηθήσει γυμναστές, μπαλαρίνες, μαζορέτες και ποδοσφαιριστές όπως η Macy να συνεχίσουν τα αθλήματά τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας της σκολίωσης. Η Macy ήταν μια από τις πιο πειθαρχημένες και αποφασισμένες αθλήτριες που παρακολούθησε.

Γιορτάζοντας με τηγανίτες το τέλος του κηδεμόνα σκολίωσης

Τρία χρόνια αφού άρχισε να φορά τον κηδεμόνα, λίγο πριν μπει στο Λύκειο, η Macy άκουσε τα πολυπόθητα λόγια από την γιατρό της: «Δεν χρειάζεσαι πια κηδεμόνα»! Τους τελευταίους έξι μήνες τον φορούσε μόνο τη νύχτα, ενώ την υπόλοιπη μέρα ήταν ελεύθερη να κινείται, να ντύνεται, να τρώει και να παίζει όπως ήθελε. Και το πρώτο πράγμα που ήθελε να κάνει ήταν να φάει ένα πρωινό με τηγανίτες με μερέντα και σαντιγί.

Έξι μήνες μετά την αφαίρεση του κηδεμόνα, μια ακτινογραφία έδειξε ότι η καμπύλη της σπονδυλικής στήλης της Macy ήταν σταθερή και δεν χρειαζόταν χειρουργική επέμβαση.

Παρόλο που η Μέισι αναγνωρίζει ότι η ζωή με κηδεμόνα σκολίωσης είναι δύσκολη, θεωρεί πως την έμαθε να εκτιμά τις μικρές απολαύσεις της ζωής.

«Ο κηδεμόνας μου στέρησε μικρές χαρές που θεωρούσα δεδομένες. Τώρα, παρατηρώ το μαλακό κάθισμα του αυτοκινήτου, εκτιμώ πόσο διασκεδαστικό είναι να χρησιμοποιώ περιστρεφόμενη καρέκλα στο γραφείο μου, και χαίρομαι που είναι τόσο εύκολο να γυρνάω πλευρό όταν κοιμάμαι. Αν δεν υπήρχε ο κηδεμόνας, δεν θα εκτιμούσα όλα αυτά τα μικρά πράγματα», λέει η Macy.

Φυσικά, μια υγιής, ευθεία πλάτη χωρίς χειρουργική επέμβαση είναι η καλύτερη ανταμοιβή για την επιμονή της Macy. Δεν άφησε τον χρόνο που φορούσε τον κηδεμόνα να εμποδίσει τα όνειρά της και κέρδισε μια θέση στην ομάδα ποδοσφαίρου του MIT και μια θέση στις τάξεις του διάσημου πανεπιστημίου, όπου θα σπουδάσει πληροφορική, οικονομικά και επιστήμη δεδομένων. «Ήταν δύο δύσκολα χρόνια, αλλά βλέπω ένα καταπληκτικό μέλλον και θέλω να δώσω ελπίδα σε άλλους ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο», λέει η Macy.

ΠΗΓΗ: https://healthier.stanfordchildrens.org/en/soccer-player-wins-the-long-game-of-scoliosis-treatment/