logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Ένας μπαμπάς που τους φροντίζει όλους

Ο Abram Nichols είναι ο μπαμπάς του Caydence (5) και του Elias (3), και είναι γονέας που μένει στο σπίτι. Ένα σπίτι που δονείται από γέλιο, και πρόσφατα από τον ενθουσιασμό του καλωσορίσματος ενός νέου αδερφού. Είναι πολλά πράγματα που πρέπει να διαχειριστεί ο Abram, και τα καταφέρνει με χαμόγελο και με τη βοήθεια δύο προσθετικών άκρων.

«Στην οικογένειά μας, η μαμά εργάζεται με πλήρη απασχόληση και ο μπαμπάς έχει το προνόμιο να μένει σπίτι με τα παιδιά», λέει ο Abram. «Βλέπω όλα τα ‘πρώτα’ τους και τους μαθαίνω πώς να ζουν τη ζωή και να βοηθούν τους άλλους. Είναι αρκετά μεγάλοι τώρα για να καταλάβουν πόσο διαφορετικά είναι το χέρι και το πόδι μου και θέλουν να με βοηθήσουν. Αυτό με κάνει απλώς περήφανο σαν μπαμπά».

Όταν ο Abram ήταν 17 ετών, ένας όγκος στο πόδι του προκάλεσε τον ακρωτηριασμό του αριστερού του ποδιού κάτω από το γόνατο. Εννέα χρόνια αργότερα, εκδηλώθηκε νέος όγκος στο αριστερό του χέρι και χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί. Αλλά με τη βοήθεια της ομάδας προσθετικών του και της συζύγου του, ο Abram απόκτησε τη δύναμη να γίνει σύζυγος και μπαμπάς που μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα.

«Βγάζω τα σκυλιά και τα παιδιά βόλτα κι μπορώ να δέσω τη ζώνη τους στο αυτοκίνητο. Κάνω όλη την προετοιμασία του γεύματος για την οικογένειά μας και το προσθετικό χέρι μου διευκολύνει πολύ τα πράγματα. Με βοηθάει στο σούπερ μάρκετ, αφού μπορώ να ετοιμάσω σακούλες και να τις μεταφέρω χωρίς να μου ανοίξουν Και το δεξί μου χέρι είναι ελεύθερο για να μπορώ να προσέχω τα παιδιά».

Ο Abram αναβάθμισε πρόσφατα το προσθετικό του: ενώ χρησιμοποιούσε μυοηλεκτρικό άκρο, τώρα έχει βιονικό μπράτσο και χέρι, με μια εξαιρετικά άνετη θήκη σιλικόνης. Ο γιος του Caydence βρίσκει το ρομποτικό χέρι του μπαμπά του υπέροχο και δοκιμάζει τα μοτίβα λαβής πατώντας τα πλήκτρα στο πίσω μέρος του χεριού.

Το βιονικό του άνω άκρο του έχει αλλάξει τη ζωή. Οι καθημερινές ρουτίνες γίνονται πιο εύκολα, ενώ ο ίδιος ο Abram λέει πως αισθάνεται «κανονικός» επειδή αντικατέστησε τον γάντζο με μια παλάμη. Τώρα χρησιμοποιεί άφοβα τα χέρια του όταν μιλά, ενώ όταν περπατά νιώθει πως το σώμα του ισορροπεί καλύτερα.

Όταν το βιονικό άνω άκρο σε βοηθά να φροντίζεις τον εαυτό σου

Κι αν ο Abram χρησιμοποιεί το προσθετικό του χέρι για να φροντίζει την οικογένειά του, η Claudia Castellanos το χρησιμοποιεί για να αθλείται και να φροντίζει με αυτό τον τρόπο την ψυχική και σωματική της υγεία. Η Claudia είναι  ευτυχισμένη όταν παίζει μπάσκετ ή κάνει ποδήλατο με τον 12χρονο γιο της, Alexavier. Αλλά κάτι που πραγματικά θα ήθελε να κάνει για τον εαυτό της, ήταν να επιστρέψει στην προπόνηση με βάρη.

Η Claudia τραυματίστηκε στη δουλειά και το αριστερό της χέρι ακρωτηριάστηκε λίγα εκατοστά κάτω από τον ώμο της. Αργότερα, επέστρεψε στην ίδια εταιρεία με πλήρη απασχόληση. Στη δουλειά χρησιμοποιεί μυοηλεκτρικό βραχίονα και έχει μια ειδική συσκευή για το γυμναστήριο.

Ένας από τους στόχους της ήταν να μπορεί να κάνει μια κανονική προπόνηση, συμπεριλαμβανομένων των βαρών. «Είπα στην μου ομάδα ότι ήταν σημαντικός στόχος της ζωής μου και κάτι στο οποίο ήθελα να επιστρέψω για μένα», είπε.

Η Claudia εργάστηκε με την ομάδα προσθετικών της για να αναπτύξουν το ειδικό προσθετικό άκρο, το οποίο μάλιστα μπορεί να φορά και να αφαιρεί μόνη της, χωρίς βοήθεια, καθώς για εκείνην η αυτονομία είναι σημαντική.

Η συμβουλή της για τα άτομα με ακρωτηριασμό που θέλουν να ασκηθούν είναι να ζητήσουν τη βοήθεια ενός personal trainer που δεν βλέπει τις ιδιαιτερότητες των άκρων ως περιοριστικές. Ο προπονητής της Claudia είναι έτοιμος να δοκιμάζει μαζί της νέα πράγματα. Ακόμη κι όταν η ίδια η Claudia υποθέτει ότι δεν θα μπορέσει να κάνει ένα συγκεκριμένο είδος προπόνησης λόγω του ακρωτηριασμού της και δεν θέλει να προσπαθήσει, ο προπονητής της δεν σταματά και την προτρέπει να δοκιμάσει.

«Με κάνει πάντα να προσπαθώ», λέει η Claudia. «Τα πάω πολύ καλύτερα από τότε που τον έχω προπονητή, γιατί δεν μου επιτρέπει να χρησιμοποιώ το χέρι μου ως δικαιολογία».

Η καθημερινή προπόνηση έχει βοηθήσει την Claudia να βελτιώσει τη διάθεση και την αυτοπεποίθησή της. Μετά τον ακρωτηριασμό της ήταν καταβεβλημένη, αλλά η προπόνηση την ανεβάζει.

Αν και πρόκειται για δύο πολύ διαφορετικές εμπειρίες απώλειας άκρων, η Claudia και ο Abram έχουν ένα κοινό σημείο: ανακάλυψαν ότι για να βρεις την ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθησή σου, μερικές φορές χρειάζεται μόνο… να ζητάς βοήθεια!

ΠΗΓΗ: https://chronopoulos-gougis.com/2023/05/12/pio-energi-zoi-me-prosthetika-ano-akra/