Η Fiona Callanan έχασε το δεξί της πόδι στο μεγάλο τσουνάμι που χτύπησε τη Νοτιοανατολική Ασία το 2004. Ήταν μόλις 27 ετών. Από τότε, κατάφερε να βρει την εσωτερική της δύναμη και αντοχή μέσα από τη γιόγκα. Όταν η ζωή σου στέλνει προκλήσεις, λέει, πρέπει να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου και να τους αγκαλιάσεις… και τότε μπορεί να εκπλήξεις ακόμη και τον ίδιο σου τον εαυτό.
Σήμερα η Fiona είναι 45 ετών, έχει δυο παιδιά, είναι δικηγόρος, μιλάει δημόσια και διδάσκει γιόγκα στο Χονγκ Κονγκ, όπου ζει. Ως δικηγόρος, έχει εργαστεί στο Λονδίνο, στο Χονγκ Κονγκ και στη Σιγκαπούρη για μεγάλες εταιρίες, όπως οι Barclays, Bank of America και πιο πρόσφατα η McKinsey & Company.
Μια υπέροχη ζωή
Η ίδια, όταν σκέφτεται τη ζωή της πριν από το τσουνάμι, λέει πως «Είχε μια υπέροχη ζωή». Εργαζόταν ως δικηγόρος επί δύο χρόνια και βρέθηκε στην Μπανγκόκ για λίγους μήνες, στο πλαίσιο της εκπαίδευσής της. Έκανε τη δουλειά που αγαπούσε, ζούσε σε ξενοδοχείο 5 αστέρων, συνεργαζόταν με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, ερχόταν σε επαφή με μια νέα κουλτούρα και λάτρευε το ασιατικό φαγητό.
Τότε ήρθε το τσουνάμι και τα πάντα άλλαξαν. Η Fiona ξέρει πως ανήκει στους τυχερούς που επέζησαν, όμως έχασε το πόδι της. Επιστρέφοντας στο Λονδίνο, το μόνο που μπορούσε να σκεφτεί ήταν πως της έλειπε η «υπέροχη ζωή της». Ήθελε να ξαναγίνει εκείνη η 27χρονη δικηγόρος που σηκωνόταν το πρωί για μια γεμάτη μέρα δουελιάς. Ωστόσο, η πραγματικότητά της ήταν πολύ διαφορετική.
Της συνέβη μάλιστα να ξυπνήσει χωρίς να θυμάται τον ακρωτηριασμό και να σηκωθεί από το κρεβάτι μόνο για να σωριαστεί στο πάτωμα, μέσα στον πόνο. Στο νοσοκομείο της είχαν δώσει αμαξίδιο για να κυκλοφορεί, μα εκείνη ήθελε μεγαλύτερη αυτονομία, κι έτσι άρχισε να χρησιμοποιεί πατερίτσες. Δεν ήταν ιδανικές, αλλά τις προτιμούσε.
Προσθετικό άκρο
Όταν τέθηκε το θέμα να χρησιμοποιήσει προσθετικό άκρο, η Fiona νόμιζε πως θα μπορούσε να το φορά σαν μαγικό γοβάκι, να τρέχει μαραθώνιους και να μην ξαναπατήσει το πόδι της στο νοσοκομείο. Η πραγματικότητα βέβαια δεν ήταν τόσο ιδανική, ειδικά στην αρχή. Πάντως, με τη βοήθεια του προσθετικού της στο Λονδίνο, η Fiona άρχισε να κινείται με προσθετικό κάτω άκρο.
Η γιόγκα
Η Fiona έκανε το πρώτο μάθημα γιόγκα στο Χονγκ Κονγκ το 2014. Την βοήθησε να ελέγξει τα επίπεδα του άγχους της, που ήταν αρκετά υψηλά με δυο μικρά παιδιά και πλήρη εργασία. Έτσι καθιέρωσε να πηγαίνει για μάθημα μια φορά την εβδομάδα.
Πολύ σύντομα η γιόγκα την βοήθησε να αντιληφθεί διαφορετικά τον ακρωτηριασμό της. Ως τότε, έβλεπε τους άλλους προπονούμενους να κάνουν εκπληκτικά πράγματα που εκείνη ούτε καν δοκίμαζε, θεωρώντας πως απλώς δεν θα μπορούσε να τα κάνει με το πόδι της. Κι έπειτα, μια μέρα, δοκίμασε μια πόζα που ως τότε δεν είχε τολμήσει να δοκιμάσει. Όταν τα κατάφερε, αισθάνθηκε τρομερό ενθουσιασμό, αλλά και σοκ: ώστε τελικά το σώμα της μπορούσε να κάνει περισσότερα από αυτά που όριζε το μυαλό της. Εκείνη τη μέρα, η γιόγκα έγινε μέρος της ζωής της. Οι στάσεις όπου στέκεται με το κεφάλι και τα χέρια την κάνουν να νιώθει σαν να πετάει…
Εκείνο όμως που πραγματικά αγαπά στη γιόγκα είναι πως είναι προσιτή. Η ουσία της προπόνησης είναι να κατανοεί σε κάθε μάθημα πού βρίσκεται ενεργειακά και σωματικά εκείνη τη στιγμή, και να μπορεί να αποφασίσει ποια κατεύθυνση θα πάρει το κάθε μάθημα. Το μάθημα της γιόγκα εστιάζει επίσης στην αναπνοή. Μέχρι και η μουσική υπόκρουση του μαθήματος αποσκοπεί να δώσει ρυθμό στην αναπνοή. Ο τρόπος αναπνοής στη γιόγκα ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο χαλαρώνει και ξεκουράζει το σώμα, ενώ παράλληλα οι ασκήσεις είναι σωματικά απαιτητικές.
«Ο συνδυασμός είναι μαγικός», λέει η Fiona. «Είναι ένας τρόπος να αποβάλεις το τραύμα από το σώμα σου και το πνεύμα σου». Η γιόγκα την έχει βοηθήσει να συνέλθει ψυχολογικά και σωματικά, κι αυτό την έκανε να θέλει να μοιραστεί την εμπειρία της με τους άλλους. Με τη βοήθεια των καθηγητών της, η Fiona πλέον διδάσκει και η ίδια.
«Η συμβουλή μου σε όποιον έχει χάσει ένα άκρο είναι να αγκαλιάζουν τις προκλήσεις της κατάστασής τους και μετά να προχωρούν παρακάτω. Εμένα, αυτό με έκανε πιο καλό και πιο δυνατό άνθρωπο. Όταν κοιτάς ένα πρόβλημα κατάματα μπορείς να το αντιμετωπίσεις, ακόμη κι αν το κάνεις τελικά κυκλώνοντάς το. Αντιμετώπισε τους φόβους σου και πίεσε τον εαυτό σου έξω από την περιοχή της άνεσής σου, και τότε θα εκπλαγείς με τον εαυτό σου».