logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Μπορείς να κολυμπήσεις αν χρησιμοποιείς προσθετικό πόδι;

Η απάντηση είναι ναι. Ο ακρωτηριασμός ενός κάτω άκρου δεν σε εμποδίζει να απολαύσεις τα μπάνια σου. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να χαρείς τη θάλασσα αν χρησιμοποιείς προσθετικό πόδι: μπορείς να μην χρησιμοποιείς καθόλου προσθετικό στη θάλασσα, μπορείς να χρησιμοποιείς ένα ειδικό προσθετικό άκρο για κολύμβηση, ή μπορεί να χρησιμοποιείς ένα παλαιότερο προσθετικό σου.

Δες πώς μπορείς να απολαύσεις τη θάλασσα χωρίς έγνοιες!

 

Κολύμβηση: εξαιρετική άσκηση αν έχεις υποστεί ακρωτηριασμό

Η κολύμβηση αποτελεί εξαιρετική άσκηση με πολλά σωματικά αλλά και ψυχολογικά πλεονεκτήματα. Ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα, βελτιώνει την ευελιξία  του σώματος, τονώνει τους μύες, ανακουφίζει από την πίεση και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Αυτά ισχύουν για όλους, κι ίσως ακόμη περισσότερο για όσους έχουν απωλέσει ένα άκρο. Το νερό δεν ασκεί πίεση στο κολόβωμα, κι αυτό μπορεί να ανακουφίσει το σώμα. Βεβαίως, η τεχνική κολύμβησης επηρεάζεται, οπότε μπορείς να αποταθείς σε ένα ειδικό κέντρο αποκατάστασης όπου θα σε βοηθήσουν να προσαρμόσεις την τεχνική σου και να είσαι ασφαλής, για παράδειγμα, όταν μπαίνεις ή βγαίνεις από μια πισίνα.

 

Προσθετικό πόδι: αντέχει το θαλασσινό νερό;

Τα περισσότερα τεχνητά μέλη είναι αδιάβροχα, με την έννοια ότι αντέχουν αν πατήσεις σε μια λακούβα ή αν βραχούν από τη βροχή. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κολύμβηση. Τόσο το θαλασσινό νερό όσο και το νερό της πισίνας μπορούν να φθείρουν τα μέρη του τεχνητού σου μέλους, ειδικά τα μέρη του που περιλαμβάνουν μικροεπεξεργαστή και ηλεκτρονικά συστήματα, ή μεταλλικά μέρη που μπορεί να οξειδωθούν.

Επομένως, πριν μπεις στο νερό με το τεχνητό σου μέλος, θα πρέπει να έχεις επιβεβαιώσει πως είναι πραγματικά αδιάβροχο και αντέχει την βύθιση στο νερό.

Αν όχι, μπορείς να αναζητήσεις μια ειδική επικάλυψη που σφραγίζει το προσθετικό σου άκρο στο νερό.  Ωστόσο πρέπει να γνωρίζεις ότι κι αυτή η λύση δεν είναι χωρίς κινδύνους. Τα καλύμματα αυτά μπορεί να είναι ογκώδη ή μπορεί να χαλάσουν και να αφήσουν το προσθετικό σου να εκτεθεί στο νερό. Σημειώνεται πως τέτοια καλύμματα είναι διαθέσιμα μόνο για ακρωτηριασμό κάτω από το γόνατο.

Πολλοί χρήστες τεχνητού κάτω άκρου προτιμούν να χρησιμοποιούν ένα παλιότερο προσθετικό τους για να κολυμπούν, οπότε δεν τους πειράζει ιδιαίτερα αν διαβρωθεί ή οξειδωθεί από την έκθεση στο νερό.

Πολλά άτομα με ακρωτηριασμό προτιμούν να κολυμπούν χωρίς προσθετικό άκρο, με το κολόβωμα ελεύθερο. Είναι κι αυτό μια λύση, αρκεί να έχεις βοήθεια για να μπεις και να βγεις από το νερό με ασφάλεια. Μεγάλη προσοχή απαιτείται αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις δεκανίκια για να μπεις και να βγεις από πισίνα, καθώς τα δεκανίκια μπορεί κι αυτά να γλιστρήσουν σε ένα βρεγμένο ολισθηρό δάπεδο.

 

Προσθετικά άκρα ειδικά για κολύμβηση

Ένα προσθετικό ειδικό για κολύμβηση είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μειώνει την προσπάθεια που απαιτείται για να μπει και να βγει κανείς από το νερό. Είναι κατασκευασμένα από υλικά που δεν διαβρώνονται και δεν οξειδώνονται, ενώ τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά μέρη τους προστατεύονται από το νερό. Επίσης, πολλά από αυτά έχουν ειδικό αντιολισθητικό πέλμα ώστε να μην κινδυνεύεις να γλιστρήσεις σε βρεγμένη επιφάνεια. Συνήθως αυτά τα προσθετικά σου επιτρέπουν να κάνεις και θαλάσσια σπορ – όπως σερφ και καταδύσεις.

 

Ένα παλιό προσθετικό για τη θάλασσα

Η λύση αυτή είναι οικονομική, αλλά δεν την συστήνουμε χωρίς επιφυλάξεις. Κι αυτό γιατί το πιο πιθανό είναι ότι το παλιό σου προσθετικό το άλλαξες για κάποιον καλό λόγο: είτε δεν λειτουργούσε σωστά, είτε δεν εφάρμοζε σωστά. Πριν χρησιμοποιήσεις ένα παλιό προσθετικό για να μπαίνεις στη θάλασσα, συμβουλέψου τον προσθετικό σου!

 

Συμβουλές για να απολαύσεις με ασφάλεια την κολύμβηση με προσθετικό πόδι

  • Φρόντισε να προστατέψεις το προσθετικό σου από νερό και άμμο όταν δεν το χρησιμοποιείς.
  • Αν χρησιμοποιείς ειδικό τεχνητό μέλος κατάλληλο για κολύμβηση, φρόντισε να το ξεπλένεις πάντα με νερό της βρύσης κι ένα ήπιο σαπούνι.
  • Αν χρησιμοποιείς προσθετικό πόδι στην πισίνα, φρόντισε να μην το αφήνεις στο χλωριωμένο νερό για μεγάλο διάστημα.
  • Αν χρησιμοποιείς προσθετική κάλτσα, αφαίρεσέ την όσο κολυμπάς.
  • Βεβαιώσου πως το προσθετικό σου εφαρμόζει καλά και δεν κινδυνεύει να σου φύγει όσο κολυμπάς.
  • Μην διστάζεις να έχεις σωσίβιο αν δεν αισθάνεσαι απόλυτα σίγουρος πως μπορείς να κολυμπήσεις άνετα με το προσθετικό σου.
  • Φρόντισε το κολόβωμά σου και προστάτεψέ το από τριβές κι ερεθισμούς.
  • Μην διστάζεις να ζητάς πληροφορίες και βοήθεια στον προσθετικό σου!