logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Ντύσελντορφ 2023

“Invictus” σημαίνει “ανίκητος”. Οι αγώνες Invictus μετρούν 9 χρόνους ζωής και 6 διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν όλο και περισσότερες χώρες. Οι αθλητές είναι ενεργά μέλη ή βετεράνοι των ενόπλων δυνάμεων που έχουν υποστεί σωματική αναπηρία / τραύμα, ψυχολογικά τραύματα, αισθητηριακές δυσλειτουργίες και άλλες ορατές ή μη καταστάσεις τραύματος ως αποτέλεσμα της άσκησης των καθηκόντων τους. Τα αγωνίσματα είναι προσαρμοσμένα ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτά άτομα με αναπηρία ή τραύματα.

Η ονομασία των Αγώνων επιλέχτηκε για να εκφράσει το κίνητρο και τη διάθεση των συμμετεχόντων γυναικών και ανδρών να μην επιτρέψουν την αναπηρία τους να περιορίσει το μέλλον τους.

Οι Αγώνες Invictus υποστηρίζουν την ανάρρωση και την αποκατάσταση των συμμετεχόντων στρατιωτών και στρατιωτών, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν να τιμήσουν τους ανθρώπους που θυσίασαν τη σωματική τους ακεραιότητα για την πατρίδα τους. Τέλος, απευθύνονται στις οικογένειες και τους φίλους των βετεράνων.

Οι αγώνες ήταν μια ιδέα του Χάρι, δούκα του Σάσεξ, όταν υπηρέτησε και ο ίδιος στο Αφγανιστάν και έζησε από κοντά τον τραυματισμό συναδέλφων στρατιωτών από εκρηκτικούς μηχανισμούς. Με τη δική του πρωτοβουλία και υποστήριξη οργανώθηκαν για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 2014, με συμμετοχή 13 χωρών. Η τελευταία διοργάνωση έλαβε χώρα στο Ντύσελντορφ την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2023.

Ας δούμε ένα σύντομο ιστορικό των αγώνων!

ΛΟΝΔΙΝΟ | 10 – 14 Σεπτεμβρίου 2014

400 συμμετέχοντες από 13 χώρες ανταγωνίστηκαν σε εννέα διαφορετικές κατηγορίες αθλημάτων για τέσσερις ημέρες και γέμισαν το Queen Elizabeth Olympic Park – τον χώρο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 – με καλεσμένους από όλο τον κόσμο. Οι Αγώνες γιορτάστηκαν με συναυλίες από καλλιτέχνες όπως οι Foo Fighters, Bryan Adams, Ellie Goulding και οι Kaiser Chiefs.

Συμμετέχουσες χώρες: Αυστραλία, Αφγανιστάν, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Εσθονία,  Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία.

Ντύσελντορφ 2023

ΟΡΛΑΝΤΟ, ΗΠΑ | 08 – 12 Μαΐου 2016

Τον Μάιο του 2016 οι αγώνες διέσχισαν τον Ατλαντικό. Η δεύτερη διοργάνωση συγκέντρωσε 487 συμμετέχοντες από 15 χώρες και δεκάδες χιλιάδες θεατές. Οι αθλητές αγωνίστηκαν σε δέκα διαφορετικά αθλήματα στο συγκρότημα ESPN Wide World of Sports στο Ορλάντο, Φλόριντα. Διάσημοι από τον πολιτικό και τον κοινωνικό χώρο, όπως ο πρώην Πρόεδρος George W. Bush και η Πρώτη Κυρία Michelle Obama, συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Συμμετέχουσες χώρες: Αυστραλία, Αφγανιστάν, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Εσθονία,  Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιορδανία, Ιράκ, Ιταλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία,.

ΣΙΔΝΕΫ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ | 20 – 27 Οκτωβρίου 2018

Με περισσότερους από εκατό χίλιους θεατές, το Σίδνεϊ γιόρτασε τους Αγώνες Invictus “Down Under” το 2018. Οι 491 αθλητές από 18 χώρες ανταγωνίστηκαν σε έντεκα διαφορετικά αθλήματα.

Συμμετέχουσες χώρες:  Αυστραλία, Αφγανιστάν, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Εσθονία,  Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιορδανία, Ιράκ, Ιταλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία.

ΧΑΓΗ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ | 16 – 22 Απριλίου 2022

ΤΟ ΧΑΓΗ Λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, πολλές μεγάλες εκδηλώσεις έπρεπε να ακυρωθούν και να αναβληθούν το 2020 και το 2021. Οι Αγώνες στη Χάγη αναβλήθηκαν δύο φορές λόγω της πανδημίας πριν πραγματοποιηθούν τελικά τον Απρίλιο του 2022, με συμμετέχοντες από 17 διαφορετικές χώρες, καθώς αρκετοί συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν λόγω της πανδημίας.

Συμμετέχουσες χώρες: Αυστραλία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιράκ, Ιταλία, Καναδάς, Νότια Κορέα, Ολλανδία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία.

Ντύσελντορφ 2023

ΝΤΥΣΕΛΝΤΟΡΦ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ | 9-16 Σεπτεμβρίου 2023

Η Γερμανία συμμετέχει στους Αγώνες Invictus από την πρώτη κιόλας διοργάνωση και έτσι ήταν αναμενόμενο να τους φιλοξενήσει κάποια στιγμή.  Με συμμετέχοντες από 21 χώρες, περιλάμβαναν δέκα προσαρμοσμένα αθλήματα: Τοξοβολία, στίβος, ποδηλασία, κωπηλασία εσωτερικού χώρου, άρση βαρών, βόλεϋ για καθήμενους, πινγκ πονγκ, καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο, ράγκμπυ με αμαξίδιο.

Συμμετέχουσες χώρες: Αυστραλία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιορδανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κολομβία, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Νότια Κορέα, Ολλανδία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία.

Η επόμενη διοργάνωση των Αγώνων Invictus θα διεξαχθεί το 2025 στο Βανκούβερ, αλλάζοντας και πάλι ήπειρο.

ΠΗΓΗ: https://invictusgames23.de/