logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Η Beatrice ““Bebe” Maria Vio, η πιο γνωστή Ιταλίδα αθλήτρια ξιφασκίας σε αναπηρικό αμαξίδιο, είναι η απόδειξη πως κάποιος μπορεί να ξεπεράσει τις πιο δραματικές συνθήκες και να κατακτήσει τη δόξα.

Γεννημένη στη Βενετία, η Bebe Vio, όπως είναι πιο γνωστή, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο ξιφασκίας στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, μετά από έναν θεαματικό αγώνα με την Κινέζα Zhou Jingjing που συγκέντρωσε την προσοχή των media. Σήμερα ετοιμάζεται για τους Παραολυμπιακούς του 2024, στο Παρίσι.

Επιστροφή στην ξιφασκία μετά την μηνιγγίτιδα

Η Bebe ήταν 11 ετών όταν μια σοβαρή μηνιγγίτιδα οδήγησε στον ακρωτηριασμό των δύο χεριών και των δύο ποδιών της, ενώ άφησε φοβερές ουλές στο πρόσωπο και το σώμα της. Μετά από τρις μήνες δύσκολης αποκατάστασης και με τη βοήθεια προσθετικών άκρων που σχεδιάστηκαν ειδικά για εκείνην, επέστρεψε στη μεγάλη της αγάπη, την ξιφασκία: ένα άθλημα που εξασκούσε από την ηλικία των 5 ετών.

Στην αρχή, όταν οι ειδικοί του κέντρου αποκατάστασης της πρότειναν να συνεχίσει να εξασκείται στην ξιφασκία με αμαξίδιο, η Bebe ήταν αρνητική. Αργότερα παραδέχτηκε πως η αρχική της αντίδραση οφειλόταν στο πόση άγνοια είχε για τους Παραολουμπιακούς Αγώνες και για την αναπηρία γενικότερα.  Η ζωή πάντως την οδήγησε να γίνει παγκόσμια πρωταθλήτρια με το αμαξίδιο που είχε αρχικά απορρίψει.

Στην πραγματικότητα, μετά τον ακρωτηριασμό κανείς, ούτε και οι γονείς της, δεν πίστευαν πως θα μπορούσε να ασχοληθεί ξανά με την ξιφασκία. Όμως η Bebe απέδειξε πως είχε πείσμα, δύναμη, αισιοδοξία και υψηλό αίσθημα ανταγωνισμού. Την βοήθησε και η τύχη, και το ταλέντο, και οι δύο εξαίρετοι προπονητές της, η Federica Berton και η Alice Esposito, που την ώθησαν να πάρει μέρος στον πρώτο της αγώνα ξιφασκίας με αμαξίδιο το 2010. Έγινε έτσι η πρώτη αθλήτρια στον κόσμο που αγωνιζόταν στην ξιφασκία με προσθετικά άνω άκρα.

Παρά τη νεαρή ηλικία της, από τότε κέρδισε πολλά τρόπαια: το Ιταλικό Πρωτάθλημα Κάτω των 20 το 2011, το διπλό χρυσό στους Ευρωπαϊκούς του Στρασβούργου το 2014, το χρυσό στο Παγκόσμιο Κύπελο Κάτω των 17 στη Βαρσοβία την ίδια χρονιά, το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2015, και ξανά το χρυσό στους Ευρωπαϊκούς του Casale Monferrato  το 2016.

Στην κορυφή του κόσμου

Σήμερα, η αθλητική σταδιοδρομία της Bebe θεωρείται εμβληματική. Οι γονείς της μάλιστα δημιούργησαν έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που βοηθά νέα άτομα με ακρωτηριασμό να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να κυνηγήσουν τους στόχους τους. Η ίδια η Bebe τονίζει πως ο στόχος της είναι να δημιουργηθεί στην Ιταλία μια κουλτούρα αποδοχής των ατόμων που χρησιμοποιούν τεχνητά μέλη σαν να φορούσαν γυαλιά. Η Bebe  είναι γενικότερα κοινωνικά ενεργή κι εκτός του αθλητισμού. Έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές εκστρατείες για τον εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας και είναι πρέσβειρα της OttoBock, καθώς χρησιμοποιεί τεχνητά μέλη της εταιρείας.

Μια στιγμή που θυμάται έντονα ήταν η πρόσκληση που έλαβε για να συμμετέχει στο τελευταίο επίσημο δείπνο που παρέθεσε στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός Πρόεδρος Obama. Όταν έλαβε την πρόσκληση, ήταν σίγουρη πως επρόκειτο για φάρσα κάποιας γνωστής ιταλικής εκπομπής.

Αγαπημένη του κοινού στα social media, η Bebe δεν φοβάται τον αυτοσαρκασμό και το χιούμορ. Η φιλοδοξία της είναι να δείξει σε όλους πως η αδυναμία σου μπορεί να γίνει ένα από τα πράγματα για τα οποία μπορεί να νιώθεις τη μεγαλύτερη υπερηφάνεια. Της αρέσει ιδιαίτερα μια φράση του Sir Edmund Hillary: «Δεν κατακτούμε το βουνό, αλλά τον εαυτό μας».

Προς το παρόν, η Bebe φαίνεται πως έχει κατακτήσει την προσωπική της κορυφή.

ΠΗΓΗ: https://www.segmento.com.au/

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Προσωπικός λογαριασμός της Bebe Vio στο instagram