logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Την ημέρα που συνήλθε από την αναισθησία μετά από την τελευταία επέμβαση, οι γιατροί και η οικογένεια του 24χρονου Davide Morana περίμεναν συγκεντρωμένοι γύρω από το κρεβάτι του, να τον ακούσουν να μιλά ξανά μετά από πολλές ημέρες πόνου. Οι γιατροί είχαν σχεδόν χάσει την ελπίδα πως θα τον έσωζαν από τη μηνιγγίτιδα, κι όμως, εκείνος τα είχε καταφέρει να επιβιώσει. Χωρίς, όμως, τα χέρια και τα πόδια του.

«Επιτέλους, μπορώ να σας πω πως είμαι ευτυχισμένος και είμαι έτοιμος να ανακαλύψω το νέο μου σώμα». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Davide, που μόλις είχε χάσει τα τέσσερα άκρα του, ως αποτέλεσμα της μηνιγγίτιδας. Οι ψυχολόγοι που τον παρακολουθούσαν νόμιζαν πως ήταν διαταραγμένος. Σημείωσαν πως η αισιοδοξία του ήταν αφύσικη και ασυνήθιστη.

Ο Davide θυμάται πως ήθελαν να του χορηγήσουν αντικαταθλιπτικά, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Στις επίμονες ερωτήσεις τους αναγκάστηκε να απαντήσει πως έπρεπε να τον πιστέψουν, ένιωθε πράγματι ευτυχής. Ο ακρωτηριασμός ήταν η μόνη εναλλακτική που θα του επέτρεπε να γίνει ξανά ανεξάρτητος. Μετά από τρεις μέρες, οι ψυχολόγοι εγκατέλειψαν την προσπάθεια. Ο Davide σκεφτόταν ξεκάθαρα, αν και υπερβολικά αισιόδοξα.

Έμπνευση από την Bebe Vio

Πέντε χρόνια αργότερα, ο Davide ετοιμάζεται για τους Παραολυμπιακούς του 2024 στο Παρίσι. Προπονείται στο Bergamo, αν και ζει στην Ισπανία. Στην αποκατάστασή του συνέβαλαν ουσιαστικά η Bebe Vio και η οικογένειά της. Η Bebe έχασε και αυτή τα χέρια και τα πόδια της εξαιτίας της μηνιγγίτιδας και ήταν ο φάρος του για να επιστρέψει σε μια φυσιολογική ζωή. Σήμερα χρησιμοποιεί τα τεχνητά του μέλη με απόλυτη φυσικότητα, τότε όμως, θυμάται, πονούσε ακόμη κι όταν κρατούσε απλά το πηρούνι του. Πρεσβευτής της Ottobock, τεχνητά μέλη της οποίας χρησιμοποιεί, ενώνει τη φωνή του με άλλους αθλητές για να μεταφέρει το μήνυμα πως η ζωή μετά τον ακρωτηριασμό μπορεί να είναι πλήρης.

Στον δρόμο για το Παρίσι

Μετά τον ακρωτηριασμό του, ο Davide εγκατέλειψε τις σπουδές του στη Γεωπονική και αφιερώθηκε εξ’ολοκλήρου στον αθλητισμό και στο τρίαθλο, άθλημα που εξασκούσε πριν από τον πολλαπλό ακρωτηριασμό. Οργάνωσε μια ολόκληρη εκστρατεία προκειμένου να συλλέξει χρήματα για αθλητικά τεχνητά μέλη, αναζήτησε και βρήκε χορηγούς για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς κι έγραψε ένα βιβλίο με την ιστορία του, με τη βοήθεια της συντρόφου του. Πλέον τρέχει μικρές αποστάσεις – 60, 100 και 400 μέτρα, με στόχο να πάρει την πρόκριση για το Παρίσι.

Ο αθλητισμός του έδωσε κίνητρο, αλλά και αξίες που του επέτρεψαν να προχωρήσει: πείσμα, επιμονή, επιθυμία  να ξεπεράσει τα εμπόδια. Προσπάθησε επίσης πολύ να μάθει στο σώμα του να αναγνωρίζει πως τα τεχνητά μέλη είναι φανταστικοί μηχανισμοί στην υπηρεσία του.

“Έχω κερδίσει την ελευθερία μου”

Ο Davide δεν ασχολείται μόνο με τον αθλητισμό. Στόχος του είναι να ενημερώσει όσο γίνεται περισσότερο κόσμο για τους κινδύνους της μηνιγγίτιδας. Ο ίδιος δεν ήταν εμβολιασμένος. Σήμερα υποστηρίζει τον εμβολιασμό με όλες του τις δυνάμεις.

Αλλά ξέρεις, λέω πάντα πως αν ήταν να πεθάνω αύριο, θα έφευγα ικανοποιημένος. Έχω κερδίσει την ελευθερία μου και αυτή των ανθρώπων που αγαπώ: οι γονείς μου δεν χρειάζεται πλέον να με φροντίζουν, και η σύντροφός μου δεν χρειάζεται να με ακολουθεί στο μπάνιο για να μου βουρτσίζει τα δόντια. Αν το όνειρό μου για το Παρίσι δεν πραγματοποιηθεί, θα το δω σαν πρόκληση για να δημιουργήσω νέες προκλήσεις για τον εαυτό μου.

Αυτό που κάνω και στη ζωή και στα social media, είναι να δείχνω πως ζω μια φυσιολογική ζωή. Αποδεικνύω πως δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε έναν αρτιμελή που μαγειρεύει το γεύμα του, και σε κάποιον που το κάνει με τεχνητά μέλη.

Επίσης, με ενδιαφέρει να ενημερώσω τον κόσμο γι’αυτή τη φριχτή ασθένεια, την μηνιγγίτιδα. Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να την εξαφανίσουμε.

Πάνω απ’όλα, θέλω να πω σε όλους πως έχουμε δυο δρόμους: μπορούμε να εγκαταλείπουμε, ή μπορούμε να πολεμάμε για να αλλάξουμε ζωή. Είτε μισείς τη ζωή για όσα σου στέρησε, είτε νιώθεις ευγνωμοσύνη για όσα σου έδωσε. Εμένα δεν μου έχει πάρει τίποτα», λέει ο Davide.

ΠΗΓΗ: https://www.repubblica.it/

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Προσωπικός λογαριασμός του Davide στο instagram