Για τους περισσότερους, το καλοκαίρι είναι συνώνυμο με τη θάλασσα και την παραλία. Τι συμβαίνει όμως όταν χρησιμοποιείς τεχνητό μέλος; Μπορείς να πας στην παραλία, να κολυμπήσεις ή να καθίσεις στην άμμο με το προσθετικό σου πόδι ή το προσθετικό σου χέρι;

Η σύντομη απάντηση είναι πως το τεχνητό σου μέλος δεν είναι λόγος να χάσεις αυτή την καλοκαιρινή απόλαυση, αρκεί να έχεις φροντίσει για την κατάλληλη προετοιμασία.  

Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις για την παραλία με τεχνητό μέλος;

1. Μπορείς να το βρέξεις;

Αν και τα περισσότερα προσθετικά κατασκευάζονται πλέον από υλικά που αντέχουν στην επαφή με το νερό, δεν είναι όλα τα τεχνητά μέλη κατάλληλα για παρατεταμένη χρήση στο νερό. Πριν ξεκινήσεις για την παραλία, μίλησε με τον προσθετικό σου για να βεβαιωθείς πως όλα τα μέρη του τεχνητού σου μέλους είναι αδιάβροχα και ανθεκτικά, και να σου δώσει οδηγίες για τον σωστό καθαρισμό του μετά την κολύμβηση.

Το θαλασσινό νερό -όπως και το χλωριωμένο νερό της πισίνας- μπορεί να διαβρώνει τα υλικά των τεχνητών μελών, οπότε μετά από κάθε χρήση του προσθετικού σου άκρου στη θάλασσα ή στην πισίνα, χρειάζεται καλό πλύσιμο με νερό της βρύσης κι ένα ήπιο σαπούνι.

2. Πρόσεχε την άμμο

Μια παραλία με ψιλή άμμο μπορεί να φαίνεται δελεαστική και να είναι πιο άνετη από μια παραλία με βότσαλα όταν περπατάς με το προσθετικό σου πόδι, αλλά η άμμος μπορεί να γίνει ενοχλητική, προκαλώντας ενδεχομένως ζημιά ή δυσφορία. Για να προστατέψεις το τεχνητό μέλος από την άμμο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικό κάλυμμα  σιλικόνης που σφραγίζει τα κενά και δεν επιτρέπει στην άμμο να εισχωρήσει στα μέρη του προσθετικού σου ποδιού ή χεριού.

Αν προτιμάς να βγάλεις το προσθετικό σου άκρο για να κολυμπήσεις, φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου μια ελαφριά αδιάβροχη τσάντα για να το μαζέψεις όσο δεν το χρησιμοποιείς – δεν χρειάζεται να μείνει εκτεθειμένο στην άμμο, το αλάτι και τον ήλιο, αν δεν το φοράς.

Μετά την παραλία πάντα να ξεπλένεις το τεχνητό μέλος με καθαρό νερό της βρύσης και να το εξετάζεις προσεχτικά για να βεβαιωθείς πως δεν υπάρχουν κόκκοι άμμου στον μηχανισμό του.

3. Φρόντισε το δέρμα σου

Ο συνδυασμός ζέστης, θαλασσινού νερού και άμμου μπορεί να είναι δύσκολος για το δέρμα του κολοβώματος. Φρόντισε να χρησιμοποιείς πάντα ένα καλό αντηλιακό όταν είσαι στην παραλία, ειδικά αν βγάλεις το τεχνητό μέλος: δεν θες να πάθεις έγκαυμα στο κολόβωμα και να μην μπορείς να φορέσεις το προσθετικό σου άκρο μετά.

Μετά από μια μέρα στην παραλία, καθάρισε και στέγνωσε καλά το δέρμα σου, τις προσθετικές κάλτσες και την προσθετική θήκη, πριν ξαναχρησιμοποιήσεις το προσθετικό σου πόδι.

Μια καλή ενυδατική, υποαλλεργική και όχι λιπαρή κρέμα το βράδυ, όταν αφαιρείς το τεχνητό μέλος, μπορεί να ενισχύσει την επιδερμίδα του κολοβώματος.

4. Μην μένεις άσκοπα στον ήλιο

Τα τεχνητά μέλη είναι φτιαγμένα από μέταλλο και μπορούν να θερμανθούν κάτω από τον ήλιο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία ή ακόμα και σε εγκαύματα. Όταν κάθεσαι στον ήλιο, φρόντισε να καλύπτεις το προσθετικό σου άκρο με μια ανοιχτόχρωμη πετσέτα ή ένα μπλουζάκι, για να το προστατέψεις από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία και να αποφύγεις την υπερθέρμανση. Εναλλακτικά, προτίμησε τα σκιερά μέρη όταν είναι δυνατόν για να διατηρήσεις τόσο τον εαυτό σου όσο και το τεχνητό μέλος πιο δροσερό.

5. Φρόντισε το τεχνητό μέλος μετά

Η συντήρηση μετά την παραλία είναι κρίσιμη για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής του τεχνητού σου άκρου. Ακολούθησε τις οδηγίες του προσθετικού σου ανελλιπώς για να πλένεις και να καθαρίζεις το τεχνητό μέλος από το αλάτι, τον ιδρώτα και την άμμο. Μην ξεχνάς να το ελέγχεις καθημερινά για τυχόν σημάδια φθοράς ή ζημιάς, ιδιαίτερα γύρω από τις αρθρώσεις και τα μηχανικά μέρη. Τέλος, φρόντισε να είναι εντελώς στεγνό πριν το συναρμολογήσεις ξανά ή πριν το αποθηκεύσεις.