logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Η Lauren Wasser ήταν μόλις 4 μηνών όταν συμμετείχε στην πρώτη της επαγγελματική φωτογράφηση μόδας. Μεγάλωσε ταξιδεύοντας με τους γονείς της, που είναι μοντέλα, σε όλες τις πρωτεύουσες της μόδας, και παίρνοντας μέρος σε φωτογραφήσεις για γνωστές μάρκες όπως η Gap. Ήταν φυσικό να συνεχίσει σταδιοδρομώντας στο μόντελινγκ ως ενήλικη. Μέχρι το μοιραίο 2012, όταν υπέστη το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ, που της στοίχισε τελικά τα δυο της πόδια.

Σύνδρομο Τοξικού Σοκ

Τον Οκτώβρη του 2012, η Lauren ξύπνησε νιώθοντας σαν να είχε αρπάξει κάποια ίωση. Μετά από πολλές επισκέψεις στον γιατρό, τελικά διαγνώστηκε πως έπασχε από Σύνδρομο Τοξικού Σοκ μια σπάνια αλλά συχνά μοιραία ασθένεια. Για την Lauren, αυτό σήμαινε πως θα έχανε, στα επόμενα χρόνια, και τα δυο πόδια της.

Όταν νοσηλεύτηκε σε κατάσταση σήψης, η Lauren κινδύνευε να χάσει τη ζωή της. Οι γιατροί χρειάστηκε να ακρωτηριάσουν το δεξί της πόδι και τα δάχτυλα του αριστερού της ποδιού. Οι γιατροί είχαν συστήσει διπλό ακρωτηριασμό, όμως η Lauren είχε αποφασίσει να κάνει ότι μπορούσε για να σώσει το αριστερό της πόδι. Άρχισε να χρησιμοποιεί προσθετικό δεξί πόδι και το συνήθισε αρκετά εύκολα. Αυτό που την ταλαιπωρούσε, ήταν πλέον το βιολογικό αριστερό της πόδι.

Τον Μάιο του 2019, μετά από μακροχρόνια προβλήματα, αποφάσισε τελικά να προχωρήσει σε ακρωτηριασμό και του αριστερού ποδιού της. Πλέον η Lauren χρησιμοποιεί δύο προσθετικά πόδια, και μάλιστα χρυσά.

Ο αγώνας για την ενημέρωση των γυναικών για τους κινδύνους του ΣΤΣ

Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ συνήθως συνδέεται με τον σταφυλόκοκκο. Σαν ασθένεια άρχισε να γίνεται γνωστή στη δεκαετία του 70, όταν τα ταμπόν άρχισαν να γίνονται δημοφιλή. Δεν ήταν λίγες οι γυναίκες που εξέφραζαν φόβους ότι τα ταμπόν μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες μολύνσεις, αλλά οι φόβοι αυτοί δεν είχαν πρόσωπο και ακούγονταν σαν αστικός μύθος. Αυτό άλλαξε το 2015, όταν η Lauren έδωσε μια συνέντευξη στο Vice όπου μοιράστηκε την ιστορία της για πρώτη φορά, και στην οποία κατηγόρησε ευθέως την χρήση ταμπόν που είχε κάνει για το Τοξικό Σοκ που υπέστη.

Η συνέντευξη έκανε το γύρο του κόσμου και σηματοδότησε μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή της Lauren.

«Όταν είδα τον εαυτό μου σε φωτογραφίες και βίντεο, επιτέλους συνειδητοποίησα ότι δεν φαίνομαι κατετστραμμένη, ούτε διαφορετική από τους άλλους. Είναι εμφανές ότι πέρασα μια πραγματικά τρελή κατάσταση και ότι την ξεπέρασα. Πλέον χρησιμοποιώ την εμφάνισή μου και τις διασυνδέσεις μου για να αναδείξω το θέμα του ΣΤΣ. Επειδή έχω δυο χρυσά πόδια, εμφανισιακά προσφέρω κάτι που δεν υπήρχε στον μονοδιάστατο κόσμο που ζούμε. Μου αρέσει πραγματικά να μπορώ να μοιραστώ την ιστορία μου, και να αγωνίζομαι για έναν νέο ορισμό της ομορφιάς και να προσπαθώ να ανοίξω τα μάτια και τα μυαλά του κόσμου».  

Σήμερα  η Lauren αγωνίζεται ώστε οι γυναίκες, και κυρίως τα πολύ νέα κορίτσια, να έχουν καλύτερη ενημέρωση για τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και τους κινδύνους από την χρήση τους. Θεωρεί ότι οι συσκευασίες των προϊόντων δεν αναγράφουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και προειδοποιήσεις. Η Lauren συνεργάζεται με ένα μέλος του Κογκρέσσου, την Carolyn Maloney, ώστε το δικαίωμα στην ενημέρωση των γυναικών να καθιερωθεί νομοθετικά. Το σχετικό νομοσχέδιο, που βασίστηκε στον θάνατο μιας γυναίκας από ΣΤΣ λόγω χρήσης ταμπόν, καταψηφίζεται συστηματικά εδώ και 10 χρόνια. Η Lauren ελπίζει πως θα καταφέρουν σύντομα να υπερψηφιστεί, καθώς τα κρούσματα συνεχίζονται, ακόμη κι αν δεν λαμβάνουν δημοσιότητα.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως πρόκειται για μια επιδημία για την οποία κανείς άλλος δεν μιλά. Εκτός από την δική μου ιστορία, οι γυναίκες δεν τολμούν να μιλήσουν. Κι όμως, τα περιστατικά δεν αφορούν απλά ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα, οποιαδήποτε στιγμή. Είναι σημαντικό οι γυναίκες να ξυπνήσουμε και να καταλάβουμε ότι πρέπει να απαιτήσουμε κάποιες αλλαγές. Τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής έχουν πολλά τοξικά συστατικά, ενώ μιλάμε για την πιο ευαίσθητη περιοχή του γυναικείου σώματος».

 Επιστροφή στο μόντελινγκ

Η Lauren συμμετέχει επίσης ξανά σε επιδείξεις και φωτογραφήσεις μόδας. Παράλληλα με τον αγώνα της για την ενημέρωση σχετικά με το ΣΤΣ, υποστηρίζει σθεναρά την αλλαγή στον τρόπο που ορίζουμε την ομορφιά.

Η βιομηχανία της μόδας έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και δεν είναι λίγα τα ενεργά μοντέλα που είτε έχουν κάποια αναπηρία, είτε είναι διαφορετικά από το κλασικό πρότυπο ομορφιάς. Πριν από δέκα χρόνια, λέει η Lauren, όταν έχασε το δεξί της πόδι, δεν υπήρχε περίπτωση να την δεχτούν πίσω στην πασαρέλα. Όμως τώρα, κάποιες πόρτες που ήταν παλαιότερα ερμητικά κλειστές έχουν ανοίξει, και η Lauren επέστρεψε στο μόντελινγκ όπως πολλές άλλες κοπέλες, όπως η Paola Antonini, η Viktoria Modesta και η Jessica Quin. Αν και υπάρχει ασφαλώς ακόμη περιθώριο αλλαγής, το πρότυπο της ομορφιάς που προτείνει η βιομηχανία της μόδας αλλάζει, αργά ίσως, αλλά σταθερά.

«Νομίζω πως η πραγματική ομορφιά είναι μέσα μας. Δεν είναι η εξωτερική μας εμφάνιση. Είναι αυτό που είμαστε, αυτό που μπορούμε ν’αφήσουμε, αυτό που μπορούμε να κάνουμε στη γη, και πώς μπορούμε να επηρεάσουμε τους άλλους και να αλλάξουμε τις ζωές των ανθρώπων. Νομίζω πως αυτό έμαθα όταν έχασα ένα μέρος του σώματός μου, κάτι που δεν κρυβόταν. Χρειάστηκε να το αποδεκτώ. Ήταν πολύ δύσκολο και σκληρό, αλλά τα κατάφερα. Είμαι ευγνώμων που ζω κι αναπνέω».  

Δυο χρυσά προσθετικά πόδια

Η Lauren αγαπά το χρυσό κι επέλεξε τα προσθετικά της πόδια να έχουν χρυσό χρώμα. «Ειλικρινά τα αγαπώ. Είναι τα κοσμήματά μου. Είναι πολύ κουλ. Είναι αστείο, αλλά πολλές φορές ξεχνάω πως τα φοράω, και καμιά φορά ο κόσμος κοιτά επίμονα κι αναρωτιέμαι, ‘τι κοιτάζουν’. Περιμένω κι ένα ζευγάρι προσθετικά πόδια για ψηλοτάκουνα παπούτσια. Οπότε θα μπορέσω επιτέλους να βάλω τα τακούνια μου ξανά. Φαντάζεστε χρυσά πόδια με ψηλά τακούνια; Θα είναι φοβερά!»

Παρά τα ψηλοτάκουνα προσθετικά που περιμένει με ανυπομονησία, η Lauren θεωρεί τον εαυτό της αθλήτρια και αγοροκόριτσο. Στην καθημερινότητά της προτιμά τα αθλητικά της πόδια και τα αθλητικά της παπούτσια. Της αρέσει να τρέχει, γιατί τότε βρίσκεται μόνη της με τον εαυτό της και σκέφτεται. Επίσης, αποσυνδέεται συχνά από το τηλέφωνό της κι από τα social media για να αφιερώνει χρόνο στους ανθρώπους που αγαπά και να ζει τη στιγμή.

Η συμβουλή της στις γυναίκες που περνούν δοκιμασίες σαν τη δική της;

«Να πιστεύουν στον εαυτό τους και να έχουν πίστη ότι δεν τελειώνουν όλα εδώ, είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό. Οι πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μας μας ετοιμάζουν για καλύτερες μέρες. Το να συνειδητοποιήσεις ότι αυτή η δύσκολη στιγμή δεν θα κρατήσει για πάντα, κι ότι θα έρθουν άλλες στιγμές. Αυτό που με έσωσε ήταν να επιβιώνω στιγμή τη στιγμή, να βγάζω πέρα την μία μέρα, κάθε μέρα. Αν τα είχα παρατήσει, δεν θα ήμουν εδώ που είμαι σήμερα. Όλοι θέλουμε να τα παρατήσουμε κάποια στιγμή της μέρας. Μπορεί να έχεις μπροστά σου την πιο μικρή ή τη μεγαλύτερη πρόκληση, το θέμα είναι πώς την αντιμετωπίζεις, πώς την διαχειρίζεσαι, και πόσο δεν της επιτρέπεις να σε ορίζει εκείνη».  

ΠΗΓΗ: https://www.refinery29.com

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Προσωπικός λογαριασμός της Lauren Wasser στο Instagram